Zajęcia u starszaków.

Grupa starsza realizuje temat kompleksowy związany z naszą Ojczyzną. Utrwalaliśmy znajomość legend polskich- bawiliśmy się z kodowaniem w labiryncie zamieszkałym przez Bazyliszka ( na szczęście udało się go nakarmić kanapką z serem i nie zamienił nas w kamień ;). Przygotowaliśmy pracę plastyczną o „Złotej Kaczce”, nauczyliśmy się patriotycznej piosenki i wielu innych rzeczy.

Wyniki konkursu kulinarnego.

W tegorocznym konkursie rodzinnym, o charakterze kulinarnym wzięło udział 25 rodzin. Smakołyki były tak różne, że organizator musiał podzielić je na trzy kategorie.
W kategorii na najlepsze ciasto/ciasteczka wyniki prezentują się następująco:
1 miejsce – Mateusz Białek „Czekociorki”, 2 miejsce – Emilia Jurkowska ” Kraina Wiosenności Fit”, 3 miejsce – Amelia Stachewicz ” Psi patrol”.
W kategorii na najlepszy deser wyniki prezentują się następująco:
1 miejsce – Oriana Kujawa „Tapiokowe wariacje”, 2 miejsce – Klara Makszyńska ” Piankowa Klara”, 3 miejsce – Liliana Redis ” Crazy fruits – szalone owoce”.
W kategorii na najlepszy koktajl wyniki prezentują się następująco:
1 miejsce – Julia Tomaszewska „Koktajl wesołej, zielonej żabki”, 2 miejsce – Agata Kucharko „Koktajl zdrowia”, 3 miejsce – Piotr Orłowski ” Koktajl wiosenny”.

Dzień Ziemi…..maluchy i starszacy.

Tegoroczny „Dzień Ziemi” przeżyliśmy w duchu św. Franciszka z Asyżu, dziękując Bogu za dar stworzenia. Dzieci dobrze wiedzą, że należy dbać o naszą planetę, dlatego „Stokrotki” w dalszym ciągu przygotowywały tzw. „hotel dla owadów” oraz zadbały o wygląd przedszkolnego skalniaka „Drzewusia”. „Bratki” tradycyjnie zajęły się ogródkiem warzywnym.

Kuchcikowo u grupie młodszej.

Nasze maluchy bardzo chętnie „gotują”, czyli w przedszkolnym wydaniu przygotowują różne, w miarę proste potrawy i przekąski. Tym razem robiliśmy jogurtowe parfait.  Wykorzystaliśmy jogurt naturalny oraz dodatki w postaci owoców, orzechów, itp. Dzieci świetnie sobie poradziły z przygotowaniem oraz  z apetytem zjadły swoje deserki. W języku francuskim słowo parfait oznacza „doskonały”. Pierwsze wzmianki o przekąskach określanych tym słowem znaleźć można we francuskich książkach kulinarnych z 1894 r. Serwuje się go w wysokich szklankach i komponuje z kilku warstw składników. Parfait to najczęściej słodkie mrożone desery, ale w ten sposób można przygotowywać również dania słone i pikantne.  Jedyne, co cię ogranicza, to wyobraźnia i oczywiście zawartość lodówki!